Reise med hund fra Sverige til Norge

Reise med hund

Publisert: 15.12.2011 Sist oppdatert: 10.09.2012
Alle hunder (eldre enn tre måneder) som har oppholdt seg i Sverige og som skal til Norge, skal være behandlet mot revens dvergbendelorm. Denne bendelormen er ufarlig for hunder, men kan gi svært alvorlig sykdom hos mennesker. Hundeeiere kan selv behandle sine dyr. Last ned skjema nederst i artikkelen. Alle hunder (som er eldre enn tre måneder) som skal reise inn i Norge skal være behandlet mot revens dvergbendelorm. Behandlingen skal være gjennomført i løpet av de siste 48 timer før innreise til Norge med godkjent preparat (for eksempel praziquantel eller epsiprantel). Hunder som reiser regelmessig mellom Sverige og Norge bør behandles jevnlig etter første behandling, og minimum hver 28. dag. Da slipper du å behandle hunden ved hver grensepassering. Ved innførsel av hund fra Sverige, må du kunne dokumentere at dyret er behandlet. Eksempel på egenerklæringsskjema kan lastes ned under. Det er ikke nødvendig med attest fra veterinær. Hvis det ikke lenger er behov for å fortsette den jevnlige behandlingen av hunden din er det viktig at dyret behandles en siste gang etter siste innreise til Norge. Denne siste behandlingen må da skje i løpet av de siste 28 dagene etter forrige behandling. Det er ingen begrensning på hvor mange dyr du kan ta med deg fra Sverige til Norge, og det finnes ingen egne krav du må følge om du reiser med flere dyr. Vær oppmerksom på at det kan komme endringer i reglene om bendelormkur når det gjelder reise til Sverige i 2012. Det kan også komme krav om pass og ID-merking også for reiser til Sverige. Mattilsynet anbefaler derfor at alle som som skal reise mellom Norge og Sverige sørger for at kjæledyret har gyldig pass og ID-merking (microchip eller lesbar tatovering hvis dyret er merket før 3. juli 2011).Oppdatert informasjon vil du finne på disse sidene. Midlertidig unntak fra krav om resept for legemiddel mot revens dvergbendelorm Statens legemiddelverk har med virkning fra 14.03.2011 gitt midlertidig unntak fra kravet om resept for den minste pakningen av Droncit tabletter til behandling mot revens dvergbendelorm. Droncit inneholder praziquantel som virker mot denne parasitten. Tabletten – 50 mg til hund- kan derfor kjøpes reseptfritt på apotek. Det finnes andre preparater med praziquantel i kombinasjon med andre virksomme substanser. Disse produktene er beregnet på behandling av blandingsinfeksjoner med ulike typer av parasitter. Disse produktene kan kun fåes kjøpt på resept. Legemidler mot revens dvergbendelorm kan kjøpes uten resept på apotek i Sverige. Om behandlingen Riktig dosering for hund er 5 mg/kg kroppsvekt, dvs 1 tablett per 10 kg kroppsvekt. Når du behandler hunden dreper du selve parasitten, men ikke parasittens egg. Smittefarlige egg kan skilles ut via avføring noen dager etter behandlingen. For å hindre at de spres, bør du derfor i 3 dager etter at dyret er behandlet, plukke opp avføringen og kaste den i husholdningsavfallet. Hva skal du gjøre når du skal krysse grensen til Norge med hund? For deg som kommer fra Sverige: Hvis dyret er behandlet mot revens dvergbendelorm, og du har med deg et utfylt egenerklæringsskjema, kan du gå på grønt ved grensen, også når tollstasjonen er stengt. Hvis dyret ikke er behandlet mot revens dvergbendelorm er det ikke tillat å ta med dyret inn i Norge. For deg som kommer fra andre land enn Sverige: Du skal gå på rødt, i tollstasjonens åpningstid. Hvis tollstasjonen ikke er åpen er det ikke tillatt å ta med dyret inn i landet. Hva skal du gjøre når dyr reiser fra andre EU/EØS-land via Sverige til Norge. Om du reiser fra EU/EØS-land, via Sverige til Norge, er det krav om behandling av hunder 2 ganger, en gang i løpet av de siste 10 dagene før innreise, og andre gang innen 7 dager etter innreise. Personer som kommer til Norge fra andre EU/EØS-land via Sverige med hund skal derfor behandle dyrene på nytt innen 7 dager etter ankomst til Norge. Dersom oppholdet i Sverige gjør at du ikke får behandlet hunden i Norge før 17 dager etter første behandling, må dyret behandles i løpet av de siste 48 timer før innreise til Norge.