Sjekk hunden for lus!

Det er oppdaget lus på enkelt hunder i trenings miljøet. Derfor vær oppmerksom på muligheten og sjekk hunden/e dine!
Hunder i din nærhet har lus, og du synes din hund klør. Du finner ikke lus, og lurer på om det er smittsomt. Bør du behandle mot lus uansett og kan mennesker få hundelus?? Nedenfor følger et redigert svar gitt av en veterinær.
Hundene må ha kontakt med hunder som allerede er infisert skal lusa smitte. Vi ser også at mennesker kan overføre lusene fra en hund til den neste ved at vi får egg/lus på klærne eller hendene våre.

Lustyper:

Det finns to typer lus som hund kan få. Blodlus og pelslus. Mest vanlig er pelslus.Blodlusa lever av blod. Pelslusa lever av døde hudceller. Mye blodllus hos hund kan gjøre at hunden blir blek.
Symptomer på lus:
Først og fremst forårsaker lus kløe, og den finnes som oftest i hoderegionen – bak ørene og i nakkeområdet, evt bak albuene. Blir det mange nok lus – kan du finne dem i mengder på hele hunden.
Smittekilder og levetid – lus og egg?
Lus har kort livssyklus. De legger egg som klekker i løpet 14 dager. Lusa lever ikke lenge utenfor hunden, og hunder får derfor lus ved direkte kontakt med andre hunder som har lus. Dersom hund med lus leker med en annen hund, er det stor sannsynlighet for at lus er overført selv om man ikke finner det med en gang, bl.a. fordi det ikke er så mange lus å finne i begynnelsen.. Veterinæren anbefaler da en luskur.
Behandling- lusekur
Ikke alle medisiner tar knekken på både pelslus og blodlus, så en må påse at en får en lusekur som tar knekken på begge deler.
Luseeggene er litt mer hardførde (les: enn lusa) så en bør rengjøre godt spesielt på hundens faste soveplass. Mange medisiner tar ikke eggene så derfor må hunden behandles på nytt etter 14 dager
Utbredelse og informasjon:
Dersom hunden din har lus, bør du gi beskjed til hundens lekekamerater og andre hunder den treffer. Om ikke er runddansen i gang.
Menneskser og smitte av hundelus:
Om du klør ved tanken på lus kan du ta det helt med ro: Hundelus lever ikke på mennesker.