Utstilling

 

 

 

 

 

Hundeutstilling er svært viktig for å bedømme resultatet av avlen. På utstilling bedømmes hver enkelt hund opp mot den offisielle rasestandarden. På den måten opprettholdes de forskjellige rasene, og du som valpekjøper vet hva du kan forvente av din hund.

Godt konstruerte hunder vil kunne fungere langt bedre enn hunder som har dårlig konstruksjon. Mange skjelettproblemer og slitasjelidelser skyldes nemlig at hundene er for dårlig konstruert, og slike hunder vil ofte fungere dårlig i samfunnet. Den viktigste bruksegenskapen hos norske hunder er tross alt at den skal kunne fungere som familiehund, både mentalt og på turer i skog og mark.

 

NKK og NKKs medlemsklubber arrangerer et stort antall arrangementer i løpet av året. Noen av disse er offisielle, såkalte terminfestede utstillinger. Aktiviteter som er offisielle kalles “terminfestede” fordi du finner oversikt over disse i terminlisten. At arrangementet er offisielt betyr at resultatene registreres i DogWeb og titler stambokføres.

 

Terminfestede utstillinger er følgende:

  • Internasjonal utstilling (hvor CACIB -innstilling til internasjonal championat- deles ut)
  • Utstillinger arrangert av rase- og distriktsklubber
  • Spesialutstillinger som arrangeres av raseklubber for sin(e) rase(r), og hvor klubben  tildeles såkalt «stort» certifikat

I tillegg til offisielle arrangementer finnes det mange uoffisielle:

  • Open Show – det konkurreres ikke om certifikat
  • Match Show – en utstilling etter utslagsmetoden der to og to hunder møtes etter cup-prinsippet
  • Valpeshow – utstilling for de yngste hundene

For mange er hundeutstilling en spennende hobby, både når det gjelder selve konkurransen og miljøet omkring. Her treffer du andre hundeeiere som du kan utveksle erfaringer med, du får sett andre hunder av din egen rase og andre raser

I Senja Hundeklubb er det mange som synes utstilling er gøy, og det arrangeres egne treninger hvor vi fokuserer på bare dette. Her trenes det på blant annet å få hunden til å stå pent, hvordan løpe i ringen, og hva din rolle i ringen er.

 

Illustrasjon: Liv-Tone Rasmussen og Cleo